Blog

NLP i JA /Romana Matijević/

NLP i JA /Romana Matijević/
20.09.2023.

Ispričati ću vam priču o NLP-u i meni. Sigurno ste znatiželjniji, i dobro je da ste znatiželjni...
Ne tako davno bila jedna mlada dama koja se osjećala zarobljena u svijetu punom mogućnost. Osjećala je da ima potencijala u njoj ali isto tako osjećala je da je zapela u svojim ponavljajućim obrascima koji su uvijek davali iste rezultate.

Ispričati ću vam priču o NLP-u i meni. Sigurno ste znatiželjniji, i dobro je da ste znatiželjni.

Ne tako davno bila je jedna mlada dama koja se osjećala zarobljena u svijetu punom mogućnošću. Osjećala je da ima potencijala u njoj ali isto tako osjećala je da je zapela u svojim ponavljajućim obrascima koji su uvijek davali iste rezultate. Često su se u njenoj glavi borili PROMJENA i STRAH, ali STRAH je uvijek bio jači, odnosno PROMJENA je bila popustljiva i falilo joj je malo te borbenosti, tako da bi uvijek STRAH bio taj koji bi na kraju prevladao! U međuvremenu je ta mlada dama pokušavala kroz raznu literaturu doći do odgovora kako pomoći PROMJENI da pobijedi STRAH… I kako to biva kad je učenik spreman, dođe učitelj.

Tako je ta mlada dama završila u Miroras centru na praktičarskoj edukaciji za NLP . Pripremila se ona na mukotrpan rad (jer rad na sebi je mukotrpan posao), bila je spremna zasukati rukave i raditi koliko god treba samo da PROMJENA pobjedi. Već na prvom modulu predstavljen je i objašnjen komunikacijski model NLP-a, koji mu je na prvoj već dao saznanja da se na vanjski događaj ne može utjecati i mijenjati ga, nego se može mijenjati samo vaš pogled na taj događaj. Pa su onda prezentirane Pretpostavke NLP-a, sve te pretpostavke koje su se čule toliko jednostavne a toliko moćne, naučila je ona io raporu i koliko je važna u komunikaciji i na koji način ga gradimo…

Već nakon prvog vikenda predavanja ta mlada dama je osvijestila da je zapravo sve njezina interpretacija, da stanje traje 90 sekundi i da ona u tih 90 sekundi može promijeniti svoju unutarnju reprezentaciju, osvijestila je da mapa nije teritorij, da je svatko u svojoj realnosti u pravu. … Sve joj je to imalo smisla ali i dalje je to za nju bila još uvijek samo teorija, nju je zanimalo KAKO mijenjati postojeće stanje i kad kreće taj teški rad na sebi. E da zaboravila je spomenuti još jednog aktera, a to je STRPLJENJE, ona i STRPLJENJE dva različita pojma, toga jednostavno nije bilo u njenoj mapi… ali ajde izdržala je nekako do drugog modula koji je bio za mjesec dana, naravno opet spremna da zasuče rukave i krene raditi na sebi.

I drugi modul krene ali opet bez teškog rada nego sa zanimljivom pričom o reprezentacijskim sustavima i gdje je ona saznala da joj je primarni reprezentativni sustav vizualno, nauči ona tu i drugim reprezentacijskim sustavima i koji su prediktiri pojedinih reprezentacijskih sustava i sad već kuži koliko će joj olakšati komunikaciju sa okolinom, koliko će joj biti lakše razumjeti sugovornike i uspostaviti odnos s njima.

Ono što je nju izulo iz cipela na drugom modulu je kinestetičko sidro i krug izvrsnosti! Za kinestetičko sidra odabrala je jednu osobu koja ju je jako nervirala, što znači da je sama pomisao na tu osobu u njoj je izazivala nemir, bijes, stres, uglavnom sve negativne emocije. Nakon što je odradila vježbu i usidrila nove resurse osjećala se bolje, ali onaj mali crv sumnje joj govori ma to ti je sad tako jer su to kontrolirani uvjeti, nemaš sad tu osobu pored sebe da testiraš, ok kad pomisliš na nju ne ludiš ali i dalje to nije 100% dokaz da tehnika radi… Nije moglo previše razmišljati o rezultatima kinestetičkog sidra jer je uslijedio krug izvrsnosti, tako jednostavna tehnika, a navodno daje dobre rezultate! Prođe ona i tu tehniku i kao sa kinestetičkim sidrom subjektivno se osjećala bolje.

Nakon drugog modula otišla je kući zadovoljna al sa onim nekim malim crvenim sumnjama. Al kako to obično biva svemir to sve lijepo posloži i nakon tjedan dana mlada dama iz ove priče imala je susret s osobom za koju je radila kinestetičko sidro i slijedi šok, nije bilo negativnih reakcija, točno je osjećala one usidrene resurse… I tu je
shvatila promjena se dogodila bez teškog rada, bez kopanja i prokopavanja po sebi! To je bila prva potvrda da NLP tehnika zaista radi!

Nakon par dana uslijedila je potvrda i da krug izvrsnosti neupitno funkcionira, a vrlo se lako aktivira, njenoj sreći nije bilo kraja i tu je shvatila da NLP daje rezultate bez mukotrpnog rada! Shvatio sam da je njeno NESTRPLJENJE ovdje zadovoljno jer su rezultati bili vidljivi vrlo brzo.

Uglavnom da ne duljim, na svom NLP putovanje koje je trajalo 7 mjeseci, mlada dama je naučila jako puno (kalibriranje, vrijednosti/uvjerenja, meta pitanja, Miltona, komunikacija s nesvjesnim, Timeline…), osvijestila je da su njezinim životom upravljali nesvjesni obrasci kojih ona uopće nije bila svjesna, naučila je KAKO se ti obrasci mijenjaju…zapravo NLP joj je odgovorio na pitanje KAKO, i promjene u njenom životu postale su evidentne.

A onaj STRAH s početka priče još uvijek postoji u njenoj glavi, i bori se taj strah i dalje s PROMJENOM, samo što ona sad radi stvari usprkos STRAHU i PROMJENA je postala njena zona komfora!

I samo još jednu stvar koju želi spomenuti glavni akter ove priče, ništa ovo ne bi bilo moguće bez predivnih učitelja i dražajuće grupe koja je davala vjetar u leđa!

Romana Matijević
/Certifikacijski rad za NLP praktičara/

» na vrh
» povratak na ostale blogove

Prijava za trening

Želite li dodatnu edukaciju i našli ste trening koji vas zanima - prijavite se odmah!

KNJIGA

Algoritam za uspjeh

Knjiga Algoritam za uspjeh predstavlja osnove Neurolingvističkog programiranja, NLP tehnike i vještine kojima možete unaprijediti svako područje vašeg života. Knjiga je namijenjena svima koji se žele upoznati sa konceptom Neurolingvističkog programiranja, tehnikama osobne promjene, rasta i razvoja i komunikacijskim vještinama, kao i svima koji su certificirani NLP praktičari, NLP majstori i NLP treneri.

» saznaj više
Google+ FB RSS

Blog

Prijava za trening

Želite li dodatnu edukaciju i našli ste trening koji vas zanima - prijavite se odmah!

KNJIGA

Algoritam za uspjeh

Knjiga Algoritam za uspjeh predstavlja osnove Neurolingvističkog programiranja, NLP tehnike i vještine kojima možete unaprijediti svako područje vašeg života. Knjiga je namijenjena svima koji se žele upoznati sa konceptom Neurolingvističkog programiranja, tehnikama osobne promjene, rasta i razvoja i komunikacijskim vještinama, kao i svima koji su certificirani NLP praktičari, NLP majstori i NLP treneri.

» saznaj više
Google+ FB RSS