Blog

Iluzija odlučivanja ili uspješno donošenje odluka, vaš izbor?

Iluzija odlučivanja ili uspješno donošenje odluka, vaš izbor?
02.11.2017.

Odluči netko napustiti posao i pronaći neki drugi? Još uvijek je na tom istom poslu koji je odlučio napustiti. Odluči netko prekinuti nezadovoljavajuću vezu? Još uvijek je u toj vezi, a nezadovoljstvo traje godinama. Odluči netko otići iz zemlje? Još uvijek je u zemlji nezadovoljan?

Oni su majstori iluzije odlučivanja. Nezadovoljni, donesu odluku, pričaju o svojoj odluci, planiraju što će sve kada... i ostaju na istom poslu, istoj vezi, u istoj zemlji i ostaju nezadovoljni. Vrte se u krug, tapkaju u mjestu, ostaju zaglavljeni u istim situacijama, a imaju iluziju da su odlučili nešto promijeniti. Ponekad su toliko uvjerljivi u pričanju o svojim odlukama da slušajući pomislite da su vrlo odlučni u svojim planovima.

Možda ste i vi bili barem jednom u svom životu majstori iluzije odlučivanja?
Odlučili ste napustiti posao jer ste nezadovoljni. I tog trenutka se osjećate dobro, stanete i ne slijedi djelovanje koje vas vodi u realizaciju odluke da ćete promijeniti posao. I još uvijek ste na istom poslu, do sljedeće odluke da ćete ga napustiti i naći ćete drugi, nakon koje se opet dobro osjećate, ali ponovo nedostaje djelovanje i tako se vrtite u krug.

Odlučili ste prekinuti nezadovoljavajuću vezu i odlučite da ćete prekinuti i stanete. I još uvijek ste u nezadovoljavajućoj vezi do sljedeće odluke da ćete prekinuti, nakon koje opet stanete.

Odlučili ste otići iz zemlje, jer ste nezadovoljni i stanete. I još uvijek ste u zemlji, nezadovoljni do sljedeće odluke da ćete otići i nakon nje nema niti jedne akcije koja podržava vašu odluku da napustite zemlju.

Iluzija odlučivanja je donošenje odluke uz pozitivnu emociju, bez djelovanja koje podupire odluku. Vi samo mislite, pričate sebi i drugima kako ste odlučili učiniti ovo ili ono, bez konkretnog djelovanja i poduzimanja akcije. Iluzija, jer donese kratko olakšanje, ali ako radite isto dobivate isto. Ostajete u istoj situaciji koja će se ponovo ponoviti.

Iluzija odlučivanja donese kratko olakšanje, pozitivnu emociju i zato smo joj skloni.
Djelovanjem preuzimamo odgovornost za posljedice naših odluka. Lakše nam je izabrati iluziju odlučivanja nego djelovati u skladu s našim odlukama i preuzeti odgovornost. Iluzija odlučivanja nam "daje" barem kratko olakšanje, neku pozitivnu emociju bez preuzimanja odgovornosti za posljedicu djelovanja. Odlučivanje uz preuzimanje odgovornosti zna probuditi neke negativne emocije i zato nam je teško.

Teško je, jer uz svaku odluku se veže neka emocija. Teško je, jer nas negativna emocija "drži" zaglavljene i "vezane" uz određenu misao. Ali to je samo misao, koja budi određenu emociju. Misao nas drži u "zarobljeništvu" emocije i dovodi do sljedeće misli koja izaziva neku drugu emociju. I tako mi mislimo i osjećamo i vrtimo se u krug. Što se dulje vrtimo u krug, to su negativne emocije jače i snažnije, sve dok nas obuzmu i zavladaju sa nama. I javlja se misao da smo "izgubljeni slučajevi" koja budi iznova negativnu emociju.

Kako prekinuti taj začarani krug? Kako prestati živjeti iluziju odlučivanja i nositi se sa eventualnim negativnim emocijama pri odlučivanju uz preuzimanje odgovornosti i postati majstor u odlučivanju? Osvještavanjem da jeste u tom krugu, preuzimanjem odgovornosti za svoje misli i najvažnije, poduzimanjem neke akcije, djelovanjem, činjenjem.
Može biti najjednostavnija moguća, ali je važno da je radnja, djelovanje koje izaziva pozitivnu emociju sa precizno određenim vremenskim rokom započinjanja.

I kad se javi odgovor da ništa ne možete učiniti, sjetite se da ste vi odgovorni za svoje misli, emocije i djelovanja, da su rješenja oko vas. Usmjerite se prema rješenju, recite sami sebi da sigurno postoji rješenje, samo se malo prikrilo i ne vidite ga, jer je vaš fokus na problemu. Promijenite fokus na rješenja. Odluka prethodi djelovanju, a ako samo mislite i pričate kako ćete, kad ćete i da li ćete, vrtite se u krug. Slijedi vježba koja će vam pomoći da izađete iz "začaranog kruga" iluzije odlučivanja.

 1. Odvojite dovoljno vremena da kroz proces prođete bez žurbe.
 2. Odaberite neku manju odluku koja vas muči.
 3. Budite znatiželjni.
 4. Pripremite papiriće veličine 8 X 8 cm ili približene veličine, dovoljne da upišete na jedan papirić dvije do tri riječi
 5. Sjedite, uzmite papiriće i olovku, udahnite i izdahnite par puta.
 6. Napišite na jedan papirić odluku koja vas muči.
 7. Na sljedeći papirić napišite prvo što vam padne na pamet i stavite ga iza prvog da čine red.
 8. Pogledajte papirić i pitajte se što je sljedeći korak koji možete poduzeti. Ispišite odgovor. Provjerite kako se osjećate i ispišite osjećaj na papirić. Stavite ga pokraj papirića na kojem ste napisali što možete poduzeti.
 9. Ponovite pitanje što možete poduzeti u vezi tog osjećaja. Ispišite odgovor. Provjerite emociju. Stavite ga pokraj papirića na kojem ste napisali što možete poduzeti.
 10. Ponovite pitanje što možete poduzeti u vezi novog osjećaja, ispišite odgovor, provjerite emociju i stavite pokraj odgovarajućeg papirića.
 11. Ponavljate korake 8, 9 i 10 dok se ne pojavi djelovanje uz koji se javlja pozitivna emocija i koji vas vodi do rješenja.
 12. Kad ste došli do djelovanja koji izaziva pozitivnu emociju, a vodi vas prema rješenju pitajte se koji je prvi korak koji ćete učiniti i odredite vrijeme kada ćete ga poduzeti.
 13. Krenite u akciju!

Donosite odluke za vaše najveće dobro!

Dragana M.

» na vrh
» povratak na ostale blogove

Prijava za trening

Želite li dodatnu edukaciju i našli ste trening koji vas zanima - prijavite se odmah!

KNJIGA

Algoritam za uspjeh

Knjiga Algoritam za uspjeh predstavlja osnove Neurolingvističkog programiranja, NLP tehnike i vještine kojima možete unaprijediti svako područje vašeg života. Knjiga je namijenjena svima koji se žele upoznati sa konceptom Neurolingvističkog programiranja, tehnikama osobne promjene, rasta i razvoja i komunikacijskim vještinama, kao i svima koji su certificirani NLP praktičari, NLP majstori i NLP treneri.

» saznaj više
Google+ FB RSS

Blog

Prijava za trening

Želite li dodatnu edukaciju i našli ste trening koji vas zanima - prijavite se odmah!

KNJIGA

Algoritam za uspjeh

Knjiga Algoritam za uspjeh predstavlja osnove Neurolingvističkog programiranja, NLP tehnike i vještine kojima možete unaprijediti svako područje vašeg života. Knjiga je namijenjena svima koji se žele upoznati sa konceptom Neurolingvističkog programiranja, tehnikama osobne promjene, rasta i razvoja i komunikacijskim vještinama, kao i svima koji su certificirani NLP praktičari, NLP majstori i NLP treneri.

» saznaj više
Google+ FB RSS